office@mojnamestaj.rs Nije u funkciji 11h - 19h
Poštovani korisnici, porodžbine nece biti obradjivane zbog zatvaranja portala
# # # #
logo


Kako se gaje orhideje


Kako se gaje orhideje


Znate li da svaka deseta biljna vrsta u prirodi pripada porodici orhideja? 

Većina ljudi je svesna lepote ovog egzotičnog tropskog cveta, ali ne i činjenice da je danas postao veoma pristupačan po ceni i relativno lak za uzgajanje.

 


Sa preko 30.000 vrsta širom Zemlje, orhideje su najveća porodica među cvetnicama. A danas su postale svima pristupačne, u staklenicima ih ima preko cele godine, metode uzgajanja su daleko lakše, a novi hibridi ne zahtevaju toliko mnogo nege. 

Doskora su orhideje bile retki i skupoceni dragulji, zbog kojih su avanturisti gubili glave, a kolekcionari bogatstva. Većinom potiču iz planinskih predela tropskog pojasa, gde je vrlo velika vlažnost vazduha i česte magle, naročito noću kada temperatura padne.

 

Ne odstranjujte vazdušno korenje. Ono može da izraste i do jedan metar. Samo ga prskajte mekom vodom. Iako imaju veliku potrebu za svetlom, orhideje se ne smeju izlagati direktnom suncu, naročito ne za vreme letnjih žega. Treba redovno provetravati prostoriju jer im ustajali vazduh škodi. Setite se da je u njihovim prirodnim staništima obilje svežeg vazduha.

Uglavnom su epiteti, što znači da rastu u krošnjama i na deblima drveća, korenju ili na stenama, ali nisu paraziti. Koriste vodu koja kaplje na koru drveća ili se zadržava na lišajevima. Od orhideja pristiglih sa prirodnih staništa nastali su brojni i raskošni hibridi, a njihovim uzgojem bave se specijalizovani rasadnici. Najčešće vrste na našem tržištu su katleja (Cattleya spp), cimbidijum (Cymbidium spp), dendrobijum (Dendrobium spp), epidendrim (Epidendrum spp), falenopsis (Phalaenopsis) i vanda (Vanda spp).


Orhideje se najlakše odgajaju u staklenicima, ali dobro uspevaju i pored prozora u stanu, pogotovu ako gleda na istok ili zapad, ako je stan u suterenu i ako radijator pored prozora ne greje jako. Minijaturne sorte mogu uspešno da se gaje u posudama sličnim akvarijumu, gde se dobro održava vlažnost vazduha.


17-01-2014

Komentari:

    Ostavite komentar