office@mojnamestaj.rs Nije u funkciji 11h - 19h
Poštovani korisnici, porodžbine nece biti obradjivane zbog zatvaranja portala
# # # #
logo


Greške u osvetljenju enterijera


Greške u osvetljenju enterijeraOsvetljenje presudno utiče na atmosferu u prostoriji i čini je prijatnom, veselom, romantičnom ili tmurnom

Osvetljenje je jedan od najbitnijih aspekata u svakom enterijeru. Ono presudno utiče na atmosferu u prostoriji i čini je prijatnom, veselom, romantičnom ilitmurnom.

Zbog toga ovih 7 grešaka, na koje upozoravaju svetski stručnjaci za osvetljenje i uređenje enterijera, obavezno treba izbegavati:

1. Imate samo jedan izvor svetlosti

Ključ za dobru osvetljenost prostorije je postavljanje više izvora svetlosti na različitim visinama. "Ne oslanjajte se samo na jedan izvor svetlosti. Kombinujtelusterepodne i stone lampe", kaže Alen Tanskli i dodaje da "topla svetlost naročito zbližava ljude i stvara intimnu atmosferu".2. Koristite prejako plafonsko osvetljenje

"Nema ništa gore od prejakog svetla zbog koga se osećate kao na pozornici", kaže Barkli Butera. On preporučuje korišćenje potenciometara za svetlo imlečnih sijalica u svakoj prostoriji, uključujući i kupatilo. Revolucionarneštedljive sijalice su odličan primer adekvatnih sijalica koje su posebno pogodne za kreiranje željenog ambijenta u enterijeru.

3. Ne razmišljate o broju vati

"Atmosfera je bitna. Ko još želi da obeduje pod prejakim svetlom? Zato uvek imajte u vidu da je 60 vati dovoljno za trpezariju", kaže Barbara Beri, a uz to treba poštovati i osnovna plavila za osvetljenje kuhinje. "Jače svetlo želite kada čitate, znači od 75 do 100 vati za dnevnu sobu. Lepo je kada imate razne opcije, ali ako nemate potenciometar, koristite više osvetljenja od 40 do 100 vati jer tako osvetljenje možete prilagoditi svakoj prilici“, nastavlja Beri."Za kupatilo je potrebno i plafonsko i zidno osvetljenje. Plafonsko treba da bude do 75 vati, a zidno po 60 vati, i to na dve strane. Najbolje je da osvetljenje bude u nivou očiju, ne iznad, jer u tom slučaju stvara senku", zaključuje Beri.

Pravilno izabranom i pozicioniranom rasvetom u kupatilu stvara se upečatljiv izgled i opuštajuća atmosfera, pa obavezno pročitajte i nekoliko trikova zaosvetljenje kupatila.

4. Preterujete sa ugradnim osvetljenjem

"Koristite ugradne svetiljke sa merom, inače ćete pretvoriti vaš plafon u švajcarski sir", upozorava Entoni Barata. Obavezno razmislite i o tome gde postavljate takvo osvetljenje. "Ograničite tu vrstu osvetljenja na funkcionalne prostorije kao što su kupatilo i vešernica jer je takvo svetlo suviše oštro i hladno za dnevni boravak", kaže Timoti Korigan.

5. Zaboravljate na potenciometar

"Osvetljenje je sve. Ono kreira atmosferu, dramu i intrigu u prostoriji. Najlakši način da to postignete je sa potenciometrom. Zato uvek treba koristiti prigušivače svetlosti", kaže Martin Lorens Bulard.6. Postavljate prekidače na pogrešna mesta

Ako ne znate gde tačno treba postaviti prekidače, poslušajte šta kaže neko ko se time svakodnevno bavi. "Prekidače treba postavljati na 90 cm od poda i 5 do 10 cm od dovratka. Tako neće smetati slikama na zidu, a uvek će biti na dohvat ruke", kaže Džil Šejfer.

7. Zapostavljate svoj ormar

Ne zaboravite da je i vašem ormaru potrebna pažnja. Posebno ako spadate u grupu onih koji često neodlučno stoje ispred polica i tragaju za idealnom dnevnom kombinacijom. "Jedno ugradno svetlo bi sigurno pomoglo da razlikujete jedan par crnih pantalona od drugog", savetuje Skot Mičam Vud. "Kao sekundarni izvor svetlosti, svetiljke mogu da se postave u dovratak ugradnog ormara. Dok se oblačite svakog jutra, bitno je da možete da razlikujete odeću sličnih boja i tekstura, pa je dobro osvetljenje neophodno", zaključuje Vud.15-06-2015

Komentari:

    Ostavite komentar