office@mojnamestaj.rs Nije u funkciji 11h - 19h
Poštovani korisnici, porodžbine nece biti obradjivane zbog zatvaranja portala
# # # #
logo


Feng Shui uređenje stana


Feng Shui uređenje stana


Feng Shui znači “vetar i voda”. To je veština uredivanja stana kako bi se podstakli uspeh u životu, zdravlje, bogatstvo i sreća…

Feng Shui je nastao u Kini pre oko 4000 godina, a njegova primena na Istoku ima dugu tradiciju. Slične ideje za uređenje stana postojale su u različitim periodima i u drugim delovima sveta. Ideja da “duh” ili atmosfera nekog mesta može da utiče na nas široko je prihvaćena, ali u feng šuiju je razvijena u složen i integrisan sistem teorije i prakse, koji pored uredjenja stana obuhvata skoro sve aspekte ljudskog života.
Osnovna pretpostavka feng šuija je da sve u našem okruženju, do najsitnijih detalja nameštaja u stanu i ukrasa, može ili da nam pomaže ostvarenje ciljeva” u životu i radu ili da radi protiv nas. Ako shvatate prefinjena strujanja energije koja teku kroz vaše telo i kroz sve što postoji, možete urediti svoj životni i radni prostor tako da vam pomogne u ostvarivanju vaših ciljeva.
Primena ovih principa na vaš život i vašu situaciju može vam pomoći da nadete posao ili da shvatite zašto ste ga izgubili. Može vam pomoći da odlučite kada je najbolji trenutak da krenete na put, da započnete novi posao ili novu vezu i u kom pravcu da krenete.

Feng Shui osnovni elementi za uređenje stana

Prilikom raspoređivanja i nameštanja prostorija, feng šui nalaže da se obrati pažnja na nekoliko elemenata. To su protok energije nazvane či, strane sveta, pet elemenata metal, vazduh, vatra i zemlja i voda i jin i jang elementi.

Postoji mnogo mogućnosti za povoljno premeštanje prostorija. Mnogo zavisi od vaših ličnih potreba, želja i opštih okolnosti.

Po Feng Shui principima rasporeda prostorija stana najpovoljniji raspored prostorija u odnosu na strane sveta je:
1. SeverSpavaća soba, soba za meditaciju, soba za opuštanje, TV soba,plakari, ostava
2. SeveroistokSoba za igreplakari, ostave
3. IstokKuhinjaradna sobatrpezarijadečja sobakupatilo, predsoblje
4. JugoistokKuhinjaradna sobadnevna sobatrpezarija, spavaća soba,kupatilo, predsoblje
5. JugDnevna sobaradna sobapredsoblje
6. JugozapadDnevna soba, soba za hobije i radionica
7. ZapadSpavaća soba, trpezarija, dnevna soba
8. SeverozapadRadna sobatrpezarijaspavaća soba roditelja, predsoblje

Problemi i rešenja
Hodnik ili soba s naspramno postavljenim vratima. Ovakva situacija u stanu ili kući podstiče či da brzo prohuji kroz prostoriju, ostavljajući ukućane bez pozitivnog delovanja.
Rešenje: premestite jedna vrata tako da či mora da skrene, što će ga usporiti. Paravani, akvarijumi i viseća zvonca spadaju u predmete koji se mogu koristiti za preusmeravanje i usporavanje toka energije između nasuprot postavljenih vrata.

Nered. Neurednost usporava tok či energije i znatno povećava rizik od ustajalosti.
Rešenje: pazite da vam dom bude čist i uredan. Pazite da što više stvari bude uredno složeno u ormanima i ostavama. Povremeno veliko spremanje i reorganizacija ostava imaće povoljno delovanje na tok čija. Pravite veliko spremanje svakog proleća i jeseni.
Nedostatak prirodne svetlosti. Svaka prostorija bez prirodne svetlosti problematična je, jer je prirodno svetlo jedan od glavnih načina pokretanja či energije. Svetlo najčešće nedostaje u kupatilu i sobama u podrumu.
Rešenje: koristite lampe i sveće i gajite biljke kao što je bršljan, koje lepo napreduju i na minimalnom osvetljenju.
Kose tavanice. Ovakve tavanice sabijaju či ene-rgiju ispod sebe i stvaraju napetu atmosferu. Njiho-vo delovanje je jače ako su niske.
Rešenje: pokrenite či energiju naviše i usmerite je od prostora ispod kosine. Pomoći će sve što stvara privid visine. Montirajte zidne lampe koje sijaju naviše ili postavite visoke biljke ispod kosine, kako biste uneli više či energije koja se kreće uvis.
Grede. Grede mogu biti načinjene od različitih materijala — betona, drveta ili čelika — i mogu biti izložene ili skrivene. Najštetniji uticaj imaju velike čelične grede koje nose težinu nekoliko spratova. Ovo stvara osećanje pritiska ljudima koji žive ispod njih. Veoma je važna i visina greda: što je tavanica viša, to je slabiji njihov uticaj. Uvek treba izbegavati spavanje ispod greda, a naročito ako su izložene, oštre i od čelika, jer izobličenje toka či energije ne odgovara dobrom zdravlju.
Rešenje: lekovi su slični onima za kose tavanice. Koristite zidne lampe koje sijaju naviše i visoke, lisnate biljke s okruglim i gustim lišćem.
Prostorije na lakat. Prostorija na lakat ne samo da pati od negativnog čija zbog isturenog ugla, nego i predstavlja nepovoljan oblik u feng šuiju.
Rešenje: da stvorite privid uravnoteženog obli-ka, postavite ogledalo u užem delu tako da uvećava prostor.


09-03-2016

Komentari:

    Ostavite komentar