office@mojnamestaj.rs Nije u funkciji 11h - 19h
Poštovani korisnici, porodžbine nece biti obradjivane zbog zatvaranja portala
# # # #
logo


Kako da sačuvate sobne biljke dok ste na odmoru


Kako da sačuvate sobne biljke dok ste na odmoru


Kako da sačuvate sobne biljke dok ste na odmoru


Ako nemate komšinicu u koju imate poverenja ili jednostavno ne želite nikoga da opterećujete da vam zaliva cveće dok ste na odmoru, možete sve sami da uradite pre odlaska na odmor i da tako sačuvate cveće u punom cvatu.

 

Najvažnije je da nekoliko sati pre odlaska na letovanje cveće obilno zalijete. Nijedna biljka ne može da opstane bez svetlosti, pa stoga prvo grupišite biljke u jednoj prostoriji koja je osvetljena prirodnom svetlošću najmanje osam sati dnevno.

 

Potom saksije poređajte na trpezarijski sto, a između njih, u sredini, stavite posudu punu vode. U sud s vodom stavite deblje pamučne trake uvijene u spiralu, čiji će krajevi biti zakopani u saksijama. Važno je da posuda s vodom bude malo izdignuta u odnosu na saksije, kako bi kroz pamučne trake voda prolazila i vlažila zemlju u saksijama.

 

Druga varijanta je da u svaku saksiju s biljkom zabodete grlić izvrnute plastične boce napunjene vodom. Prethodno izbušite rupe na čepu boce kako bi voda postepeno zalivala biljku. Jedan od načina da sačuvate svoje biljke dok ste na odmoru jeste i da saksije sa cvećem poređate u kadu koju ste prethodno obložili starim čaršavom dobro natopljenim vodom. Zemlja u saksijama upijaće vlagu i vaše drage biljčice će vas u sasvim dobrom stanju dočekati kada se vratite s odmora. Naravno, uslov je da u kupatilu imate prozor.

 

Osim što ulepšavaju prostor i prečišćavaju vazduh, sobne biljke, prema nekim istraživanjima, smanjuju stres, iscrpljenost i pojavu bolesti. Na devet kvadratnih metara prostora bilo bi dobro da imate jednu biljku.

Kada se posle putovanja vratite svojoj kući i biljkama, prvo odstranite uvele listove i grančice, ukoliko je cveće potpuno suvo, odmah ga malo zalijte, a sutradan uradite prihranu.

 

– „Hidrogel“, sredstvo za regulaciju vlage u zemljištu je idealno rešenje dok ste na odmoru. Jedna kesica košta oko 100 dinara, a možete ga kupiti u radnjama koje prodaju sredstva za negu biljaka.
– Potreba za vodom nije ista kod svih biljaka, tako da kaktusi bez zalivanja mogu da izdrže najmanje tri nedelje, kao i agava, aloja i ostale biljke s debelim listovima
– Ukoliko spadate u one čiji je stan pretrpan cvećem, najbolje rešenje za vas je da kupite neki od sistema za automatsko zalivanje, koji rade po principu kap po kap.Izvor: zena.blic.rs05-08-2014

Komentari:

    Ostavite komentar