office@mojnamestaj.rs Nije u funkciji 11h - 19h
Poštovani korisnici, porodžbine nece biti obradjivane zbog zatvaranja portala
# # # #
logo


Efikasni načini da eliminišete sve grinje iz kuće


Efikasni načini da eliminišete sve grinje iz kuće


Svaka kuća je puna grinja, i ona savršeno čista, ali ima načina da broj tih nepoželjnih mikroskopskih podstanara držite pod kontrolom.

 

Posteljinu perite na 60 stepeni svakih sedam dana, odnosno na 90 ako deklaracija kaže da je dozvoljeno iskuvavanje

Birate novu posteljinu? Onda neka to budu kvalitetne jastučnice, dušečne i jorganske navlake. Za početak, proverite gustinu tkanja. Reč je o broju niti po jedinici površine. Posteljina s većom gustinom je mekša. Sledeće o čemu treba da vodite računa jeste sirovinski sastav. Najbolje su tkanine od pamuka i drugih prirodnih materijala.

Sintetičke tkanine zaobiđite, jer ne upijaju dovoljno vlage, a iz vašeg tela svake noći ispari do litar i po vode i masnoća. Zato je dobro upijanje nužno za dobar san.

Flanelska posteljina je topla i meka, dok satenska nije tako mekana kao flanel, ali je prikladnija za toplo vreme. Prilikom izbora dobre posteljine mislite i na grinje. To su mikroorganizmi koji se hrane mrtvim ćelijama što otpadaju s naše kože. Izmet grinja je glavni kućni alergen.

 

GLAVNI KUĆNI ALERGEN

Prosečan krevet je dom blizu milion grinja. Vole neprijatan miris znoja, posebno nogu, i intenzivno perutanje kose.

Svaki treći čovek pati od neke alergije, a polovinu tog broja čine deca - 85 odsto astmatične dece osetljivo je na grinje i prašinu, a alergeni su svuda oko nas. Recimo, u jastuku starom šest godina 10 odsto težine čine mrtve ćelije kože, žive i mrtve grinje i njihov izme.

Grinje žive u dušecima, jastucima i ćebadi, tepisima, foteljama i drugom mebliranom nameštaju. Jedini madrac na svetu koji ne sadrži grinje jeste vodeni krevet. Neozbiljno bi bilo obećati vam da ćete se osloboditi grinja jer je svet davno izgubio s njima rat, ali možete da preduzmete određene mere da ih u vašem stanu bude što manje.
Prvi korak je redovno brisanje prašine, a drugi česta promena posteljine. Postoje i navlake za dušeke i jastuke koje ubijaju grinje. Te presvlake moraju u potpunosti da obaviju jastuke i dušeke i ne mogu odmah da ispune svoj cilj. Moraju da se drže duže vreme.


OPREMITE SE ZA BORBU S GRINJAMA
- Kupite usisivač sa vodenim filterom.
- Redovno usisavajte dušeke, jednom nedeljno menjajte posteljinu i svakodnevno vetrite kuću.

- Ćebad redovno perite, a svakodnevno tresite ili usisavajte.
- Svedite na minimum ukrase i površine koje sakupljaju prašinu.
- Odaberete zavese od materijala koje ne zadržavaju prašinu i često ih perite.
- Plišane igračke stavite povremeno na 12 sati u zamrzivač.


18-06-2014

Komentari:

  1. Mikica Odgovori

    Odličan tekst! Hvala za preporuke i iskustva. Mene zanima da li ima nekih posebnih preporuka za čišćenje i održavanje silskog nameštaja. Konkretno, u pitanju je stilski nameštaj mondline.

Ostavite komentar