# # # #
logo


IKEA i zvanično!!!


IKEA i zvanično!!!Švedska kompanija Ikea koja proizvodi i prodaje nameštaj dobila je danas građevinsku dozvolu za izgradnju prve robne kuće u Srbiji, u koju će biti investirano 70 miliona evra.


Robna kuća biće u naselju Bubanj potok u Beogradu, a pripremni radovi će početi u narednih nekoliko nedelja.

Planirano je da radovi budu završeni do kraja 2016. godine. Objekat, u kojem bi trebalo da se zaposli 300 radnika, biće površine 38.900 kvadratnih metara.

Dozvolu, koju je grad Beograd izdao za dva dana, direktoru za nekretnine i razvoj kompanije Ikea za jugoistočnu Evropu Vladislavu Laliću uručila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ministarka je istakla da će dolazak kompanije Iekea u Srbiju podići konkurentnost domaće privrede i da će Srbija biti bolje mesto za investiranje.

"Nastavićemo da stvaramo bolji ambijent za investitore i sremno smo da pomognemo svima koji žele da ulažu u Srbiji", istakla je Mihajlović.
Memorandum o saradnji Ministarstva građevinarstva Srbije, grada Beograda i kompanije Ikea potpisan je oktobra 2014. godine i tim dokumentom je predviđeno izmeštanje naplatne rampe u Bubanj Potoku.

Naplatna rampa, po rečima Mihajlović, bila bi svakako izmeštena sa te lokacije zbog završetka obilaznice. Za tu namenu je u budžetu već obezbeđeno četiri miliona evra, a septembar iduće godine je krajnji rok da se izmesti rampa.

Opremanje lokacije za robnu kuću Ikee u Bubanj Potoku koštaće 10 miliona evra, što će finansirati ta kompanija i za taj iznos će joj biti umanjeni troškovi naknade za korišćenje građevinskog zemljišta.

Direktor za nekretnine i razvoj Ikee u jugoistočnoj Evropi Vladislav Lalić je kazao da će od poslovanja prve robne kuće u Beogradu zavisiti dalje širenje te kompanije u Srbiji, odnosno raniji plan da bude otvoreno pet robnih kuća u koje bi, kako je ranije najavljeno, bilo investirano oko 300 miliona evra.

On je istakao da će švedska kompanija nastojati da ima više dobavljača iz Srbije, koji će morati da ispune visoke standarde proizvodnje. 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je prisustvovao uručenju građevinske dozvole, istakao je da će investicija kompanije Ikea značiti podsticaj građevinskoj i drugim industrijama u Srbiji.

Predviđeno je da na izgradnji robne kuće Ikee u Bubanj Potoku bude angažovano od 500 do 1.000 radnika, a narednih dana biće raspisani tenderi za izbor firmi koje će biti glavni izvođači radova.

Kompaniju Ikea osnovao je švedski preduzetnik Ingvar Kamprad 1943. godine, a sada posluje u 36 zemalja gde ima 285 robnih kuća i prodajnih centara.

10-06-2015

Ostavite komentar